3 Eylül 2013

0 Bıyıkları Bademleştirme Enstitüsü


Bıyıkları bademleştirme enstitüsü burası; devletin gizemli mahzenlerinden birinde kurulmuş bilim yuvası. Çalışanların ve çalışmalara katılan gönüllülerin mahzen hakkında konuşmasının yasak olduğu, siz bilmeseniz de on senelik kısacık geçmişinde sayısız başarıya imza atılan harikalar diyarı. 

Gizemli mahzen dememin sebebi ise 53. bölge olarak bilinmesi; hani sizin hakkında olmadık senaryolar yazdığınız gizemli askeri üs. Askeri üs olarak lanse edilmesi içerisine düşecek bakışlardan saklanması kolaylaştırdı. Kabul ederseniz ki gizemli bir üs “mükemmel ülkemizin hangi üstün silahlara sahip olduğu” hakkında ki merakı üst seviyede tutar ve güçlü devletimizin gücü ve vatandaşlarımızın devletine bağlılığını daha da artırır. Enstitü kurucumuzun mükemmel zekasının ürünüdür bu algı yönetimi.

Enstitümüzün amacı ise bellidir, meslek gruplarına ve yüz şekillerine uygun kusursuz badem bıyığı bulmak. İlk çalışmalarımıza yüz şekilleri arasında ki ortak mantığı bularak, yüz şekillerini kategorize etmekle başladık. Üçgen yüz, yuvarlak yüz vb. Daha sonra daha da ayrıntıya girebildik; alnı açık yuvarlak yüz; çekik gözlü üçgen yüz gibi alt kategorileri ortaya çıkardık. Toplamda 56 alt gruba ayırarak yüz şekillerini gruplayabildik. Ünlü sikko deneylerine ise bu gruplamalar bittikten sonra başladık, sikko1 bizim dayanak noktamızdı. Sikko1’i kim tanımaz ki inanılmaz karizması ve babacan tavrıyla yeri göğü titreten komutan. Sikko1’in mükemmel uyumunu 56 grup içinde meslek ve mesleklerdeki statüsel farkları da gözeterek tutturmaya çalışıyoruz. 

İki senedir sikko657 deneylerini sürdürüyoruz. En zorlandığımız meslek grubu, çünkü hem kendi içinde bir çok kola ayrılıyor, hem de her kol kendi içinde hiyerarşiye sahip. Biraz itimatta gösteriyoruz sikko657'ye nede olsa bizimde içinde olduğumuz grup ve bugün ben ayrı bir heyecan duyuyorum. 

Sizin işiniz amma da kolaymış demeyin sakın, badem bıyıktır bu; yarısı vardır bıyığın yarısı ise jiletle alınmıştır ve yüze uyumlu hafif kavislidir. Bıyığın hem olan hem de jiletlenen kısmı hem geleneklerimize bağlı olduğumuzu hem de yeniliğe olan açık görüşümüzü anlatır. Kavis ise şemsiyeyi sembolize eder, dış mihraklara karşı göğsümüzü nasıl siper ettiğimizi. 

Enstitü birbiriyle uyum içinde çalışan üç ana bilim dalına ayrılmıştır. Bıyıkları Ölçme ve Uygun Bıyığı Yerleştirme Anabilim Dalı sadece sanallaşan yüzün üzerinde çalışır. Olabilecek en mükemmel bıyığı bilgisayar üzerinde defalarca test eder, aynı zamanda teorik bir bilim dalıdır yeni yaratılan bıyıkların içeriğini de doldurur . Badem Bıyığı Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı ise benim de içinde olduğum daldır. B.Ö.U.B.Y ‘den gelen modellemeleri deneklerimize uygularız ve deneklerin “doğal ortamlarında” yani evlerinde, işlerinde, çevresinde bulunan insanlardan alınan tepkilere göre uygun şekilde tekrar incelemeye tabi tutarız. Bu kısım karmaşıktır; deneklerimiz bize sonsuz bağlı oldukları için üzerlerinde bir ay kamera taşımaya gönüllü olurlar. Kamera verileri sürekli olarak ana bilgisayara aktarır, ana bilgisayarda ki yüz ölçme ve değerlendirme yazılımı ise deneğin karşılaştığı herkesin deneğe verdikleri tepkileri değerlendirerek bize yorumlayabileceğimiz veriler sunar. Badem bıyık modeli tarafımızdan onaylanınca üçüncü olarak Yayma ve İkna Etme Anabilim Dalına gider. Bu anabilim dalı medyayla içli dışlı olan anabilim dalıdır, amacı ise medya da yeni bıyık modelinin ön plana çıkartıldığı alanı açmak ve en etkili biçimde tanıtımını yaparak hitap ettiği meslek ve yüz kategorisinde olan erkeklerin kendiliğinden bu bıyık modelini kendilerine uygulamasını sağlamaktır. Örneği popüler bir dizinin en sevilen karakterin mesleği yeni bıyık modeline uygunsa bu karakter daha da ön plana çıkarılarak; ön plana çıkma ve bıyık ilişkisi izleyicilere sunulur. 

Bugün özel bir gün demiştim ya; bundan yaklaşık üç ay önce sikko657’nin 48. Grubunun üçüncü aşaması için merkeze gelirken; arabada dinlediğim müziğin tesiriyle midir bilinmez, arabayla yeni açılan bir inşaat çukuruna düştüm. Zorda olsa düşme sonucu alev alan arabadan kurtuldum fakat vücudumun büyük bir bölümü yanmıştı. Günlerimi basınçlı oda da geçirsem de yüzümün bir bölümü yanmasına rağmen bıyıklarımın sağlam çıkabilmesine seviyordum. Tedavi sürecinde enstitü içinde büyük bir tartışma da başlamış. Bana ve benim gibilere yönelik önceden düşünülmemiş bir kategori açılabilir mi açılamaz mı? Önceden planlanmamış yeni bir sikko yaratılabilir mi? Bir bölüm meslektaşım doğal ortamıma bırakılıp tepkilerin ölçülemeyeceğini savunurken, diğer arkadaşlarım ise yüzü yanmış olsa da olmasa da bir insanın badem bıyıklı olma hakkının elinden alınamayacağını savunmuş. Yayma bölümü ise dizilerde sürekli olarak yüzü yanmış bir adamı ön plana çıkarmanın çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimi üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini savunurken; tartışmalarda orta yol bulunmuş ve dizilerde ön plana çıkarmaktansa kamu spotu olarak lanse edilebileceği kararına varmışlar. 

Yakaladığım şansı düşünebiliyor musunuz hem tüm enstitünün metodolojisinin dışında bir çalışma alanını onlara sunabildim hem de bana özel bir badem bıyığı şansını yakaladım, üstüne üstük yeni bir sikko kategorisi açtım. Konsept belli alkolün tehlikelerini anlatan bir kamu spotu olacak ve “alkollü araba kullanmayın” mesajı verilecek. Gerçi kaza anında elimde alkol değil ayran vardı ama  dedim ya size bugün özel bir heyecanlıyım ve vatanıma milletime hizmet ettiğim için gururluyum. 

 image source:  http://beytar.com/notes/wp-content/uploads/2013/08/20130803-193950.jpg

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Anonim kullanıcı olarak göndereceğiniz yorumlarda mail ya da blog adresi gibi iletişim adreslerinizi belirtmeniz önemle rica olunur.

SST Atölye